Blauw

By

nov 29, 2013 Styling , , , , , 3 Comments

Door Tanja Hoff

“Blauw, blauw, blauw, ik hou van jou
Is het motto van deze juffrouw‚ÄĚ

Zo begon een sinterklaasgedichtje zeker dertig jaar geleden voor mij.¬†Geen slecht motto zou ik zo zeggen.. maar het versje ging verder…

“Op een blauwe maandag geboren
heeft zij deze kleur uitverkoren
om kamer en lichaam te sieren
al begint haar moeder soms te mieren

Blauw is leuk, maar niet zo donker
Af en toe ook wat geflonker
Een blauwtje lopen is gezond
Blauwkous worden wil geen hond….‚ÄĚ

Okeee……. dank je wel mam voor je, zelfs nu nog, o zo profetische woorden…

It’s in the sky

Aan dit gedichtje moest ik terug denken toen ik een documentaire van Sarah Domogalah bekeek bij Doc25¬† met de titel ‚ÄúIt‚Äôs in the sky‚ÄĚ.

Ik woonde toen ik een jaar of 9 a 10 was in het donkerblauw. Mijn meest feestelijke outfit was een donkerblauwe wollen broekrok (ja, echt), een wollen spencer met lange mouwen en v-hals en een creme kleurig blousje met een heel subtiel geel en lichtblauw ruitje, ruit kniekousen, en super degelijke instapschoenen.

In de documentaire van Sarah gaat het over het fenomeen van een nieuw opkomend vrouwbeeld. Vrouwen van midden 30 die een super hectisch dagelijks leven leiden en als kleding voor een soort van uniform kiezen dat in het midden zit tussen ‚Äėla petite Francaise‚ÄĚ en kostschoolmeisje.¬†Ofwel, ingetogen kleuren, donkerblauw, wit kraagje, bretonse streepjes, neutrale tinten, simpele lijnen.

Alsof ze zichzelf anoniem willen maken met hun kleding opgaand in de massa. Woorden die klinken in deze film zijn: Comfortabel, rustig, stijlvol, boyish, intens correct, verantwoordelijk, saai, clean, sober, heel verzorgt, zelfstandig, nonchalant, draagbaar, elegant.

Woorden die mij een fijn en mooi gevoel geven, maar ook een leeg gevoel. Als dit op mijn graf zou staan zou ik dan trots op mezelf zijn?

Onopvallend blauw

Het zijn voor mij modische woorden. Zonder echte betekenis. Bij-woorden. Ze tekenen een mooi buitenplaatje, maar zeggen niets over de binnenkant. Ze schetsen iets… maar wat?¬† Gaan deze woorden over een echt mens?

Ik werd de eerste keer dat ik naar de documentaire keek onverklaarbaar droef. Het verhaal gaf mij een hol gevoel van binnen. Pas toen ik opnieuw ging kijken, realiseerde ik me dat het nieuwe vrouwbeeld me deed terug denken aan mezelf.

Mezelf van toen uit die donkerblauwe tijd. Een tijd dat het niet zo goed ging bij ons thuis. Ik was, kan ik nu zeggen, bang, verdrietig en voelde me alleen, niet gehoord, noch begrepen.

Ik wilde me graag veilig voelen. Er bij horen. En dit deed ik door braaf, keurig en lief te zijn en vooral niet op te vallen. Als een kameleon probeerde ik weg te vallen tegen de achtergrond. En blauwe kleding hielp me daar blijkbaar bij.

Ik was dodelijk correct en dacht over ieder woord na. Alles, het hele leven, vond ik levensbedreigend eng. Ik wilde het onder controle hebben en houden. Het liefst op een briefje in drievoud.

Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat de dames die nu volgens deze stijl gekleed gaan, dit doen uit een gevoel van geluk. Dat hun hart gaat juichen van een klein smal ouderwets polshorloge, stevig brilmontuur en sobere ingetogen kleuren. Dat ze zich mooi voelen en dat hun kleding een uiting is van wie ze zijn van binnen uit.

Zo ja?

Wie ben ik dan om er iets over te zeggen of te vinden….¬†Ik ben in ieder geval heel blij dat die tijd voor mij voorbij is!

Over Tanja
Tanja Hoff (40) is kledingstyliste en tekent. Voor Little Green Dress schrijft zij iedere maand over kleding, mensen en haar verwondering over beide. Daarnaast is ze ook regelmatig aanwezig op de kledingruilfeesten van Little Green Dress om mensen te helpen hun eigen stijl te vinden. Meer informatie over Tanja vind je op www.tanjahoff.nl


Comments

 • Els
  nov 30, 2013 at 07:33 Reply

  Wat een prachtige tekening en wat herkenbaar!

 • Ingekleurt
  dec 27, 2013 at 12:53 Reply

  Mooi verhaal, dankjewel.
  Moest ook denken aan t liedje van De Scene….
  Hoop dat je inmiddels kunt genieten van de kleur blauw…. !

  1. Yllzona
   apr 5, 2014 at 02:10 Reply

   Hoi Maranne,Wat leuk dat je op mijn blog bent geweest. Ik zie dat je mijn candy ook heb gpetaalst. Ik ben net nieuw in blogland en krijg toch steeds meer volgers Leuk! Jij maakt ook hele leuke en verrassende kaarten. Ga je zeker volgen!Groetjes,Karen

Leave a Reply