DIY: kussen van oude jeans

By

sep 24, 2014 DIY, Groen doen, Inspiratie , , , 0 Comments

Door Bellefleur Kramer

Hoeveel spijkerbroeken heb jij in je kast liggen? Bij mij staat de teller op 6 exemplaren, sommige die iets wijder zitten voor na de feestdagen en andere waarmee ik nog maar net op de fiets kan stappen. Door het vele fietsen slijt de broek vaak bij het kruis, de knie√ęn begeven het of de zakken slijten door het dragen van een portemonnee en mobiel. Dan is het de hoogste tijd om je¬†oude spijkerbroek¬†een tweede leven te gaan geven!

Van oude spijkerbroeken kan je namelijk een verbazingwekkend mooi patchwork kussen of deken maken. Doordat de spijkerstof al is gedragen voelt deze veel zachter aan dan nieuwe spijkerstof. Bij het dragen ontstaan ook veel kleurverschillen, deze kan je goed gebruiken in de grafische patronen van het kussen of de deken. Dus vraag eens rond in je omgeving naar versleten spijkerbroeken en je zal zien dat er binnen de kortste keren broeken worden gedoneerd.

En dan…aan de slag!

Het makkelijkste is om te beginnen met een patroon dat bestaat uit vierkanten of delen daarvan. Zo kan je uiteindelijk lange stukken aan elkaar stikken, dit maakt het een iets minder tijdrovende klus. Op internet zijn veel voorbeelden te vinden, kijk eens op Pinterest Рre-use-of-jeans voor mijn inspiratie voor de jeans quilt.

LET OP: Kies hierbij wel voor niet-rekbare spijkerstof!

BelleReDesign- jeans vierkantjes Stap 1
Maak een malletje van plastic of karton. Teken voor de naadjes nog 5 mm extra rondom de vorm en knip of snijd deze uit. Knip scherpe hoekjes af tot 2 mm van de originele vorm. Let erop dat de vorm op de millimeter precies  is en geen afwijkingen heeft.

Stap 2
Reken eerst uit hoeveel stukjes je nodig hebt. Schrik niet dit zijn meer lapjes dan je denkt, het kussen hierboven bestaat al ongeveer uit 60 lapjes! teken dan het vormpje na op de restjes spijkerstof en knip uit. Dit is een geduldig werkje wat je ook makkelijk even tussendoor aan de keukentafel kan doen.
 Of terwijl je ondertussen een semi-interessant televisieprogramma aan het kijken bent.

Stap 3
Leg de lapjes stof neer in het patroon dat je mooi vind. Let hierbij op de kleur en het contrast van de spijkerstof. Schuif nog wat tot de compositie en de kleurverdeling helemaal naar wens is.

TIP: Sorteer eerst alle lapjes van licht naar donker, splits dan op in twee of drie delen (licht, middel, donker).

BelleReDesign - compilatie kussen quilt spijkerstofStap 4
Speld twee lapjes aan elkaar en naai heel precies op 5 mm afstand van de stofrand. Zet de steeklengte erg klein op 2 mm, zo kan je preciezer naaien

Stap 5
Knip overtollige stof in kruispunten met veel lapjes voorzichtig weg tot 1 à 2 mm van de naad. Strijk daarna de naden open, eerst de achterkant en dan de voorkant nog een keer strijken

Stap 6
Naai eerst stroken of blokken aan elkaar en stik deze grotere delen als laatste aan elkaar, zo houd je de grootste deel van de tijd je werkstuk klein en handzaam.

Succes met het maken van je spijkerstof kussen of deken!

Kopen kan ook

Vind je het kussen te gek maar heb je geen tijd of zin om het zelf te maken? Je kunt het nu ook kopen in mijn webshop op Dawanda.

Over Bellefleur
Bellefleur Kramer is architect en redesigner. Voor Little Green Dress schrijft zij blogs waarin ze inspiratie en tips deelt voor mooie redesign projecten. Meer informatie over Bellefleur, en meer van haar kleding redesigns, vind je op http://BelleReDesign.nl en   http://bellefleurkramer.blogspot.nl/p/blog-page.html. 

 

Leave a Reply