DIY: niet-ruilbare kleding

By

okt 13, 2013 DIY, Groen doen 5 Comments

Door Bellefleur Kramer

Helaas is niet alle kleding geschikt om te ruilen, soms heeft het kledingstuk gewoon zijn beste tijd gehad. Gaatjes, vlekken, of je favoriete verwassen t-shirt. Maar wees niet getreurd, je kan van deze kledingstukken nog heel veel moois maken. Aan je favoriete kleding zit vaak een mooie herinnering vast.Ā Zo weet ik bijvoorbeeld nog precies wat ik aanhad tijdens de eerste date met mijn vriend.

DezeĀ  herinneringen zijn voor mij een reden om te ReDesignen en zo mijn niet-ruilbare kleding een tweede leven te geven. Daarnaast blijft je portemonnaie gevuld (investeer hiermee in kledingstukken met kwaliteit) en de afvalbak weer iets leger. Maar het leukste is nog wel om te zien dat je met je handen iets unieks kan maken! Iets speciaal voor jou.

Inspiratie


Deken van t-shirts
De t-shirt deken die ik maakte van allemaal t-shirts van mijn vriend. Door de jaren heen was de stapel met shirts in de kast zo gegroeid dat het tijd was voor actie. De meest gebruikte t-shirts hadden een gaatje ter hoogte van de broekriem, misschien komt dat je bekend voor.

Alle logo’s van zijn favoriete merken, clubs en vereniging heb ik eruit gegeknipt, want juist die wilde ik gebruiken voor de deken. Daarna ben ik gaan schuiven voor een goede kleurverdeling, vervolgens verstevigde ik de vierkante lapjes t-shirt met vlieseline. En toen begon ik metĀ  spelden, naaien, rijgen, knippen, naaien etc.. Het resultaat is een heel persoonlijke deken waaruit je veel van iemand kan aflezen.
Lees hier hoe je zelf een t-shirt deken maakt

Vlaggetjeslijn
Andere, niet rekbare, stofjes zijn geschikt voor feestelijke vlaggetjes. Deze kun je maken van restjes stof of oude overhemden, rokjes, broeken etc. Kinderkleertjes zijn ook zeer geschikt om te gebruiken en zijn vaak erg feestelijk! Denk van tevoren na over welke kleuren patroontjes je mooi vindt en welke goed bij elkaar passen. Zo worden de vlaggtjes extra mooi.
Lees hier hoe je zelf vlaggetjes van stof maakt

Maak vlaggetjes, een deken of ga breien met je oude kleding.

Maak vlaggetjes, een deken of ga breien met je oude kleding.

Breien met t-shirt stof
Mijn nieuwe sjaal ga ik breien van oude t-shirts. Met het verzamelen van leuke kleurtjes en printjes ben ik vast begonnen. De draad knip je als een spiraal rondom uit het t-shirt. Eerst begin ik met het verzamelen vanĀ  bolletjes, en dan brei ik een proefje. Vervolgens kan het echte werk beginnen, het daadwerkelijk breien van de sjaal. Zo bereid ik me vast voor op de korte donkere dagen van de winter!
Lees hier hoe je garen maakt van een t-shirt

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle mogelijkheden van kledinghergebruik. Wat doe jij met kleding die je niet meer kunt ruilen? Deel je tips met ons!

 

Over Bellefleur
Bellefleur Kramer is architect en redesigner. Voor Little Green Dress schrijft zij blogs waarin ze inspiratie en tips deelt voor mooie redesign projecten. Meer informatie over Bellefleur vind je opĀ http://BelleReDesign.nl


Comments

 • marjan
  okt 13, 2013 at 13:36 Reply

  Interessant! Ik ben dol op recyclen en vooral recyclen van kleding..
  Ik ben niet erg handig met naald en draad, maar ik kan wel kattenmandjes en hondenmandjes maken van truien….mocht je willen weten hoe?
  Mail me dan!

 • Lisa
  okt 13, 2013 at 15:04 Reply

  I like cut old cotton pieces into squares and sew them into dinner napkins!

  1. Tania
   apr 5, 2014 at 02:39 Reply

   Hoi KarinWat ben ik toch blij met jou! Ik kijk elke keer weer uit naar het bezoeken van je site om te kikejn wat je weer hebt gepost. Dit patroon is ook weer geweldig. Ik wacht rustig af op de nederlandse vertaling.Groetjes, Monique

 • sexy lingerie
  okt 26, 2013 at 15:35 Reply

  Good blog

 • Tamara
  jan 13, 2014 at 15:28 Reply

  Jeetje wat een leuke ideeƫn en stuk voor stuk zo herkenbaar! Mijn man heeft wel 50 t-shirts dus die zien we straks verwerkt terug in een deken, de speciale babykleren worden een vlaggenlijn en zelf heb ik genoeg oudere shirts liggen om een breiproject op te starten. Superleuk, heb er nu al zin in. Bedankt voor deze blog!

Leave a Reply