Eerlijk zullen we alles ruilen

By

apr 27, 2014 Duurzame mode, Kledingruil, Little Green Dress , , , , 5 Comments

Door Miss Little Green Dress

Toen ik Little Green Dress begon heb ik lang nagedacht over hoe we zo eerlijk en leuk mogelijk konden ruilen. Welk ruilsysteem zou ervoor zorgen dat iedereen evenveel kans maakte op de leukste items? En welk systeem draagt bij aan de sfeer? Ik vond, en vind, het namelijk erg belangrijk dat er een gezellige sfeer hangt. Het is immers een feestje!

Het systeem waar ik op uitkwam probeert iedereen evenveel kans te laten maken op de kleding.  Je bent in staat om alle kleding te passen. Immers, ook als een kledingstuk je perfect staat moet je het terughangen om ook anderen de kans te geven het te passen. Zo hoef je je niet opgejaagd te voelen en kan je ook eens bij anderen kijken hoe bepaalde kledingstukken staan.

Pas als iedereen klaar is met passen gaat de kleding  op zoek naar zijn uiteindelijke eigenaar. Dit doen we met ons  online bingo-verlotingssysteem. Komt jouw favoriete stuk voorbij, dan steek je je nummerbordje in de lucht. Ben je de enige die het wilt hebben, dan krijg je het meteen mee. Zijn er meerdere gegadigden, dan loten we erom met onze online bingo-machine. Die bepaalt de uiteindelijke ‘winnaar’ van het kledingstuk. Eerlijker kan niet dacht ik.

Geluksnummers

In dit ruilsysteem komt het echter voor dat bepaalde nummers ‘geluksnummers’ blijken te zijn. Zij rollen vaker als winnaar uit onze online bingo-machine. Leuk natuurlijk als jij net het ‘geluksnummer’  hebt, maar minder leuk als je de stapel kleding van je buurvrouw maar ziet groeien terwijl je er zelf steeds naast grijpt. Dat snap ik heel goed!

Inmiddels heeft een aantal van jullie na afloop van een feestje bij mij aangegeven dat ze dit niet zo leuk vonden en of we hier niets aan konden doen. Goed om over na te denken.

Een maximum stellen

Een echte geluksvogel

Een echte geluksvogel

Een manier om dit op te lossen is om een maximum te stellen aan het aantal kledingstukken dat je mee naar huis mag nemen. Hier heb ik al wel eens over nagedacht maar het leek me juist leuker als er geen maximum was. Als jij dan een hele unieke smaak of maat hebt dan kan je soms zomaar met een compleet nieuwe garderobe naar huis gaan omdat niemand anders deze kleding wilde hebben. En zonder maximum kunnen we ook meer kleding een nieuwe eigenaar geven.

Maar een maximum helpt natuurlijk wel om het geluk van bepaalde nummers wat te beperken. En om de minder gelukkige nummers wat meer kans te geven. Dat klopt. Maar hoe beslis je dan voor welke kledingstukken je je bordje omhoog gooit? Je moet opeens strategisch gaan denken als je maar een beperkt aantal kledingstukken mag meenemen. En wat als je al aan je maximum zit maar toch ook mee wilt dingen naar een volgend item? Lever je dan weer iets in dat we opnieuw moeten verloten? Dat kan natuurlijk maar maakt wel dat de verloting langer duurt. En het wordt er ook een beetje rommelig van. Allemaal zaken waar ik over na moet denken.

Wat vind jij?

Omdat ik de feestjes voor jullie organiseer hoor ik graag van jou als kledingruilfan hoe je het wilt hebben. Doorgaan met ons huidige systeem en geen maximum hanteren, of toch wel een maximum instellen? En wat is dan een mooi getal, 4, 5,6 stuks of toch iets anders?

Ik hoor heel graag wat jullie ideeën hierover zijn! Wat is volgens jou de leukste manier om kleding te ruilen? 


Comments

 • sandra
  apr 27, 2014 at 17:25 Reply

  Als je een stuk hebt gehad welke meerdere mensen wilde hebben ben je bij de volgende loting uitgesloten.zo gaat zeker iedereen met iets naar huis.

 • Danielle
  apr 27, 2014 at 17:59 Reply

  Een maximum instellen dat je mee kunt dingen aan gewilde kledingstukken gekoppeld aan je eigen inbreng. Bij kledingstukken waar maar 1 gegadigde voor is, geldt dat Maximum niet. Gaat wel op vertrouwen ter plekke omdat dit niet makkelijk te controleren is, die controle is ook niet leuk…

 • Lorian
  apr 27, 2014 at 21:57 Reply

  Een goede generator (zoals https://www.random.org) kent geen geluksgetallen.
  Dus: op zoek naar een beter bingo systeem en dan kun je je concept behouden.

 • Myrthe
  mei 29, 2014 at 16:34 Reply

  Wat wij merkten is dat sommige dames kledingstukken bij zich houden, zodat je deze kleding niet kunt passen. Dat was erg vervelend.

 • Cialis
  aug 6, 2015 at 18:25 Reply

  Ik heb dit gedaan aan de hand van Dear Fashion Diary, een fijn boek om lol te hebben met je garderobe. Overigens nog een andere tip voor mensen die hun kleding niet naar de kringloop willen brengen, je kunt het ook ruilen op een kledingruil van Little Green Dress!

Leave a Reply