Het verhaal van: Tulsi Crafts

By

jun 9, 2014 Duurzame mode, Groen doen, Inspiratie, Styling , , , , , , , 1 Comment

Door Miss Little Green Dress

Wat een prachtige, kleurrijke deken”, dacht ik toen ik voor het eerst een van de producten van Tulsi Crafts onder ogen kreeg. Nog blijer werd ik toen ik het verhaal achter het product las. Deze mooie deken was gemaakt van oude sari’s door vrouwen uit Bangladesh die hiervoor een eerlijk loon kregen. De deken werd zojuist nog een beetje mooier!

Ik nam contact op met de vrouw achter Tulsi Crafts, Margot Lieftinck, om meer te weten te komen over het verhaal achter dit gave initiatief.

Margot, kun je vertellen wat Tulsi Crafts doet?
“Tulsi Crafts verkoopt producten van gerecyclede en natuurlijke materialen, die op een eerlijke manier worden gemaakt in Bangladesh. We ontwerpen en maken samen met de mensen in Bangladesh onder andere tassen van gerecyclede cementzakken en van jute. Ook maken we sjaals, dekens en sieraden van gerecyclede sari’s.”

Hoe is Tulsi Crafts ontstaan?
“In 2011 reisde ik door Bangladesh en raakte ik onder de indruk van de vriendelijkheid van de mensen. Helemaal omdat de meeste mensen daar onder erg moeilijke omstandigheden leven. Inmiddels weten steeds meer mensen hoe de vrouwen in Bangladesh uitgebuit worden door de textielindustrie.

Maar naast de ellende zag ik ook heel veel positieve initiatieven. Mensen en organisaties die niet alleen op een eerlijke manier handel wilden bedrijven, maar ook de prachtige tradities van het land levend wilden houden. Maar willen tradities een toekomst hebben, dan zul je een verbinding moeten maken met het nu. Zo zag ik op de lokale markten stapels prachtige sari’s van handgeweven zijde die ik allemaal wel mee wilde nemen. Maar ja, wat moet je in Nederland met een sari?

Dus besloot ik Tulsi Crafts op te richten. We ontwikkelen producten gebaseerd op de kennis en tradities van daar, die aansluiten bij de mode van hier. Neem bijvoorbeeld de dekens van hergebruikte sari’s waar jouw oog op viel. De techniek van het op elkaar stikken van oude sari’s is al heel oud en heet kantha. Vrouwen maken van oude sari’s op deze manier dekens, voor hun eigen gebruik. De dekens worden nauwelijks verkocht in Bangladesh zelf omdat het iets is wat je doet uit noodzaak. Als je geld hebt om iets te kopen, koop je liever iets nieuws.

Gelukkig vond ik op een van onze laatste dagen in Dhaka een klein initiatief dat deze dekens maakte voor de verkoop. Ze werken op eerlijke wijze, hun doel is om vrouwen die uit de gedwongen prostitutie komen een nieuw leven te geven. We werken nu samen en ontwikkelen samen ook andere producten van hergebruikte sari’s, zoals sjaals, armbanden en kussens.”

Waarom heb je ervoor gekozen om met gerecyclede materialen te werken?
“Tijdens de reis was het erg inspirerend om te zien hoe inventief mensen omgaan met de materialen die ze tot hun beschikking hebben. Recycling is vanzelfsprekend, de materialen zijn simpelweg teveel waard om weg te gooien. Door dit inventieve gebruik van materialen ontstaan producten met een verhaal. Dit verhaal wilde ik met Tulsi graag vertellen.”

Is er niet heel veel mis met de textielindustrie in Bangladesh? Waarom juist daar je producten vandaan halen?

Kkantha shrug van zijden sari’s

Kantha omslagdoek van zijden sari’s

“Bangladesh is inderdaad een land van enorme misstanden. Ik heb er echter bewust voor gekozen om juist hier mijn producten op een eerlijke en kleinschalige manier te laten maken. Ten eerste om te laten zien dat het kan; een heel land veranderen kan ik niet, maar dit wel. En dat inspireert ook anderen en veel kleine stappen samen maken een grote stap.

Daarnaast gaan met schaalvergroting ook een heleboel mooie dingen verloren. De vrouwen die voor Tulsi werken, wonen vaak op het platteland en werken vanuit huis in plaats van in een fabriek. Dat betekent dat ze hun handwerk tussen de huishoudelijke taken en de opvoeding van hun kinderen kunnen inpassen. Op het platteland is de armoede zo mogelijk nog groter dan in de hoofdstad Dhaka. Door de vrouwen juist hier van werk te voorzien, voorkomen we dat ze naar Dhaka moeten verhuizen waar ze in een sloppenwijk moeten gaan wonen.

Maar we kunnen ook het leven van vrouwen in de stad verbeteren. Neem bijvoorbeeld Selina. Ze woont in Dhaka en werkt bij een organisatie die voor Tulsi producten maakt. Voordat ze daar kwam werken werd ze gedwongen tot prostitutie, nu maakt ze dekens en sjaals. We kunnen misschien niet de hele wereld veranderen, maar wel de wereld van Selina.”

Je kunt de producten van Tulsi online kopen of tot 1 augustus 2014 in de fijn & co pop-up store in Rotterdam.


Comments

Leave a Reply