Kleurrijk eerbetoon

By

mei 9, 2014 Inspiratie, Styling , , , , , , , , , 0 Comments

Door Tanja Hoff

Wat trek ik aan naar een begrafenis? Eigenlijk wist ik het antwoord meteen;  zwart, stijlvol en netjes. Altijd goed, toch? Nee, dus.

Onlangs ging ik naar de begrafenis van de moeder van een vriendin. Toen ik over de kiezels bij het kerkje kwam aanlopen zag ik in de verte een oase van bonte kleuren bestaande uit mensen en bloemen. Mijn vriendin was het lichtende middelpunt in dit geheel. Gekleed in kanariegeel en turkoois blauw stond ze ons welkom te heten voor de kist. Ze was vastbesloten om van deze trieste dag, vooral een mooie dag te maken.

Wat heb ik een bewondering voor haar, hoe ze daar stond die dag. Met een lach, met een traan, open alle liefde van vrienden en familie ontvangend. Samen met iedereen haar moeder te rusten leggen, het leven vieren en een nieuw begin inluidend.

Een eye-opener

Ik weet niet of ik haar dat zou kunnen nadoen, maar het was¬†een eye-opener voor me.¬†Te zien hoe ik met mijn kleding direct in de gebaande paden trad, zonder me af te vragen of dat voor deze gelegenheid wel gepast was.¬†Hoe ik me onthand voel bij verdriet en verlies van een dierbare.¬†Hoe¬† ik bij sommige gelegenheden graag een boekje zou willen hebben voor ‘hoe het hoort’.¬†Maar ook hoe fijn het is als je niet volgens een dergelijk ‚Äúrouwboekje‚ÄĚ werkt. En wat een bijzondere dag iemands begrafenis kan zijn en hoe kleur zo‚Äôn positieve invloed op je gemoed kan hebben.

P1130919

Een levende illustratie van hoe een begrafenis ook kan zijn, kregen we na ons afscheid.

Op het grindpad verzamelde zich de volgende rouwstoet. Deze was heel traditioneel zwart en wit, met lange witte rozen als versiering. Gefluister, betraande gezichten, een gelade stilte. Droevenis alom.

Toen ik omkeek naar ons clubje was ik opeens zó trots. Hoe wij de regels van het rouwen even hadden getart en er iets van hadden gemaakt dat voor óns zin had. Dat is waar leven om gaat, en hoort de dood niet bij het leven?

Over Tanja
Tanja Hoff (40) is kledingstyliste en tekent. Voor Little Green Dress schrijft zij iedere maand over kleding, mensen en haar verwondering over beide. Daarnaast is ze ook regelmatig aanwezig op de kledingruilfeesten van Little Green Dress om mensen te helpen hun eigen stijl te vinden. Meer informatie over Tanja vind je op www.tanjahoff.nl

Leave a Reply