Organiseer zelf een kledingruil

By

sep 10, 2013 DIY, Inspiratie, Kledingruil Comments are off

Of je nu naar een van onze kledingruilfeesten komt, of thuis een ruil organiseert met je vriendinnen: Kleding ruilen is te gek!

Omdat het ruilen van kleding altijd goed is voor het milieu (en je portemonnee…) delen we graag ons stappenplan voor een geslaagde kledingruil met je. Veel plezier en laat ons even weten hoe het is geweest!

 1. Bedenk wat je wilt ruilen
  Leuk dat je een ruil wilt organiseren! Bedenk je nu eerst wat voor soort kledingruil je wilt organiseren. Een kinderkledingruil? Een vrouwenkleding-ruil of een open kledingruil voor de hele buurt? Bedenk ook met hoeveel mensen je wilt gaan ruilen, dat maakt stap 2 makkelijker : ).
 2. Kies een datum & locatie
  Wat voor locatie past bij de door jou gekozen kledingruil? Gaat het in je woonkamer passen of moet je wellicht het buurthuis of plaatselijke café benaderen? Kijk ook op welke dag je de ruil wilt laten plaatsvinden. In het weekend hebben mensen meer tijd, maar wellicht kun je voor een kinderkledingruil juist beter de woensdagmiddag kiezen.
 3. Het ruilsysteem
  Bedenk hoe je de kleding wilt gaan ruilen en hoeveel kleding iedereen minimaal (en maximaal!) moet meenemen. Zo kun je afspreken dat iedereen evenveel kleding mag meenemen als ze hebben ingebracht of dat er om elk kledingstuk zal worden geloot. Maak hier duidelijke regels over die je van te voren aan iedereen meedeelt.
 4. Nodig mensen uit
  Gebruik Facebook, email, Twitter of Pinterest om je uitnodiging te verspreiden. Laat de social media voor je werken, zo kun je snel veel mensen van het feest op de hoogte brengen.
 5. Ruim je kast op
  Ga met een open blik voor je kast staan en wees kritisch. Welke kleding heb je al een jaar niet gedragen? Wat is de kans dat je dit nog aan gaat doen? Bedenk dat je ruimte wilt maken voor nieuwe kleding en andere mensen blij gaat maken met wat je weggeeft. Toch lastig? Gebruik dan ons ruilen-of-huilen stappenplan. Sorteer daarna de kleding in een ‘ruilwaardig’ en ‘kledingbak’ stapel zodat er alleen kleding wordt geruild die van goede kwaliteit is.
 6. Richt de ruimte in
  Je kan natuurlijk een grote stapel kleding midden in je woonkamer leggen, maar het is leuker als je de ruimte een beetje aankleedt. Zorg voor een of meerdere passpiegels, eventueel een pashokje of speciale ruimte waar deelnemers zich kunnen omkleden, een tafel waar accessoires op kunnen worden gelegd en een kledingrek of waslijn waar de kleding aan kan worden gehangen.
 7. Kleding innemen
  Je kan ervoor kiezen om deelnemers de kleding een paar dagen van te voren in te laten leveren, of pas bij aanvang van de ruil. Bedenk welk systeem past bij het aantal mensen dat komt ruilen, en de locatie van de ruil. Leg hierna de broeken op maat en sorteer de overige items op soort, dus jurkjes bij jurkjes en truien bij truien. Dat maakt het zoeken makkelijker.
 8. Ruil!
  Is iedereen aanwezig? Leg dan nog eens kort het ruilsysteem uit en verklaar de ruil voor geopend. Ben je met een klein groepje? Laat iedereen dan kort iets vertellen over de kledingstukken die ze hebben ingebracht om te ruilen. Zo komen de mooiste verhalen los.
 9. Doneer
  Zijn er kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden? Geef deze items dan aan een goed doel als Humana. In bijna elke stad vind je wel grote kledinginzamelbakken waar je de overgebleven items in kwijt kunt. Zo komt echt alle kleding goed terecht.
 10. Vertel het verder!
  Was het leuk? Spread the word! Zet leuke foto’s op Facebook, schrijf er een blog over en tweet het rond. Zo maak je anderen ook enthousiast en kun je volgende keer met nog meer mensen gaan ruilen!

Geen zin om een ruil te organiseren maar wel zin in nieuwe kleding? Kijk dan snel wanneer de volgende Little Green Dress kledingruil is!

Gerelateerde berichten