Little Green Dress test: Wasnoten!

By

feb 7, 2014 Duurzame mode, Groen doen, Little Green Dress , , , , , 0 Comments

Door Miss Little Green Dress

Om je kleding mooi te houden dien je deze eigenlijk zo min mogelijk te wassen. En door je kleding eens wat vaker te luchten in plaats van meteen de wasmachine in te gooien kom je al een heel eind. Maar is het echt tijd voor een goede wasbeurt, kies er dan voor om op een lage temperatuur te wassen en kies een wasmiddel dat lief is voor je kleding Ă©n het milieu.

In reguliere wasmiddelen zit vaak een waslijst aan milieuonvriendelijke bestanddelen die via het riool zo in het milieu terecht komen. Niet echt een fijn idee. Daarom ben ik blij dat er steeds meer milieuvriendelijke wasmiddelen op de markt komen. Een van deze wasmiddelen mochten we testen. Want jonge ondernemers Jasper en Melvin willen heel Nederland (en verder!) laten wassen met wasnoten van Seepje. Wat? Wasnoten dus.

Wasnoten van Seepje

Wasnoten groeien aan de Sapindus Mukorossi-boom (what’s in a name?) en worden in India en omstreken al eeuwenlang gebruikt om mee te wassen. De schillen van deze vrucht bevatten namelijk saponine, een stof die net als zeep gaat schuimen als het met water in contact komt en net als zeep een groot reinigend vermogen bevat.

Dit zijn ze dan: wasnoten

Dit zijn ze dan: Wasnoten!

De mannen van Seepje halen hun wasnoten uit Nepal, waar ze worden geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. Zo zijn de Seepje schillen volledig plantaardig en bevatten ze géén chemische stoffen of allergenen waar je huid last van kan krijgen. Klinkt goed! Als je gaat wassen doe je 4 hele of 8 halve schillen in het bijgeleverde katoenen waszakje die je zo bij je was doet.

Omdat de schillen geen bleekmiddelen bevatten raadt Seepje wel aan om bij je witte was ook wat vlekkenzout in de machine te doen. Zo voorkom je dat je witte was een grauwe waas krijgt. Na het wassen haal je het zakje uit de machine en laat je hem drogen. Je kunt de wasnoten in totaal drie keer gebruiken, daarna moet je nieuwe schillen in het zakje doen. En de oude schillen? Die kunnen gewoon de groenbak in!

Het resultaat

Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk, wassen de noten ook je een beetje schoon? En het antwoord is ja. Ik doe mijn was al een paar maanden met Seepje Dennen en mijn kleding komt schoon, lekker zacht en heerlijk geurend uit de wasmachine. Dit laatste dankzij de etherische dennen-olie die erbij wordt geleverd. Ik was op 30 graden en gebruik verder alleen een beetje natuurazijn om mijn donkere was ook echt donker te houden (aanrader!).

Omdat de wasnoten ook voor wolwas en zijde kunnen worden gebruikt, heb ik nog maar Ă©Ă©n wasmiddel nodig. Dat ruimt lekker op. Maar het belangrijkste is dat ik weet dat mijn kleren niet door agressieve stoffen worden behandeld in de machine. Stoffen die op mijn huid Ă©n in het milieu terecht komen. En omdat de wasnoten een natuurproduct zijn gooi ik ze na gebruik gewoon in de GFT-bak. Hoe leuk is dat?

Twijfel je nog? Ook de prijs van een pakje Seepje is fijn, voor €9,95 heb je een pakje Seepje Dennen. Hier doe je volgens de heren van Seepje zo’n 30 wasbeurten mee, in mijn geval is dat bijna 4 maanden! Voor €30 per jaar was ik mijn kleding schoon zonder dat ik het milieu belast. I like!

Win een pakket Seepje!

littlegreendress-1We mogen een fijn Seepje pakket weggeven bestaande uit een Seepje Neutral en een Seepje Dennen. Om kans te maken dien je onze Facebook-post over Seepje te delen met de reden waarom jij graag eens wilt wassen met Seepje en de Facebookpagina van Seepje te liken.

Dus wil jij ook duurzaam je was doen? Ga dan snel naar onze Facebookpagina en doe mee!

Leave a Reply