100 innovatieve & duurzame oplossingen

By

jul 20, 2014 Groen doen, Inspiratie , , , , , , , , 1 Comment

Door Miss Little Green Dress

Sinds 2012 publiceert de Deense duurzaamheids-denktank Sustania een overzicht van 100 innovatieve duurzame producten en initiatieven; de Sustania 100.

Geen droge lijst maar aansprekende, slimme en vooral effectieve oplossingen voor een duurzamere wereld. Hieronder vijf oplossingen uit de lijst van 2014 die ons het meest opvielen.

De ultra-zuinige douche


Orbital Systems heeft een superzuinige douche ontworpen die tot maar liefst 90% water en 80% energie bespaart. Tijdens het douchen wordt het gebruikte water door een filter gepompt, tot het net zo schoon is als drinkwater, om het vervolgens weer over je hoofd uit te storten. Zo gebruik je voor een douche van 10 minuten maar 5 liter water in plaats van de 150 liter die je nodig hebt bij een normale douche! En omdat het gerecyclede water al is opgewarmd, bespaar je zo energie. De douche is al in gebruik in Zweden en werkt goed.

Ons oordeel: De douche is een van de grootste waterverbruikers in huis. Van ons mag deze ‘recycle-douche’ van Orbital dan ook zo snel mogelijk in Nederland worden geïntroduceerd!

 

Tweedehands polyester weer als nieuw

Teijin copy
Polyster is een erg populaire synthetische stof, er wordt jaarlijks maar liefst 36 miljoen ton van gefabriceerd. Omdat polyester wordt gemaakt van aardolie is het niet echt duurzaam materiaal. Het Japanse bedrijf Teijin heeft een recyclingproces ontwikkelt dat gebruikt polyester weer als nieuw maakt: EcoCircle. Een mooie ontwikkeling want hiermee wordt enorm veel CO2 uitstoot en fossiele brandstof bespaart. Wereldwijd maken er nu al 150 bedrijven gebruik van dit recycleproces, waaronder Patagania en Quicksilver.

Ons oordeel: De textielindustrie heeft helaas een erg negatieve impact op ons milieu. Door deze slimme uitvinding van Teijin wordt polyester een iets ‘groener’ materiaal. We hopen dat deze uitvinding meer aandacht genereert voor de recycling van kostbare grondstoffen.

 

Goedkoop en plantaardig maandverband

GO SHE
SHE, Sustainable Health Enterprises, ontwikkelde een ecovriendelijk maandverband gemaakt van bananenvezels. Het wordt verkocht in Rwanda onder de naam ‘Go!’. Het maandverband is vele malen goedkoper dan reguliere producten omdat de gebruikte bananenvezels een restproduct zijn van de landbouw. Deze uitvinding heeft zo niet alleen een positief effect op het milieu, maar ook op de vele vrouwen en meisjes die voorheen niet in staat waren om tampons of maandverband te kopen.

Volgens UNESCO gaat 1 op de 10 Afrikaanse meisjes niet naar school als ze ongesteld zijn, en veel meisjes stoppen helemaal met school als ze voor het eerste ongesteld worden, omdat ze geen adequate sanitaire materialen hebben. SHE vraagt aandacht voor dit probleem met haar Small Things campagne en komt zelf met innovatieve oplossingen zoals het Go! maandverband.

Ons oordeel: Het Go!-maandverband helpt het milieu, geeft waarde aan een voorheen waardeloos restproduct en stelt vrouwen en meisjes in staat om hun ongesteldheid niet in de weg te laten staan van hun ontwikkeling. We love it!

 

Geld voor je oude MP3 speler

EcoATMFINAL
Heb jij ook nog oude MP3-spelers en mobiele telefoons rondslingeren? Dan is de EcoATM een uitvinding voor jou! Dit ‘pinautomaat’ geeft je namelijk direct geld voor je oude elektronische apparaten. Zodra je je oude apparaat in de machine legt, wordt het type, serienummer en de algehele staat bekeken. Dan wordt het apparaat aangeboden aan een netwerk van opkopers en zodra de koop is gesloten krijg je meteen je geld.

De EcoATM is een grote hit in Amerika waar het al een tweede leven heeft gegeven aan 75% van de 2 miljoen ingeleverde apparaten. De overige 25% is gerecycled en zo heeft de EcoATM al 31.800 kilo koper van de afvalberg gered.

Ons oordeel: Te gek! Dankzij de snelle technologische ontwikkelingen heeft bijna elk huishouden wel enkele elektronische apparaten liggen die niet meer worden gebruikt. De EcoATM geeft hen een tweede leven en wij zijn nu eenmaal dol op recyclen.

 

Kleding als betaalmiddel

GoonjFINAL
In India maakt GOONJ gebruik van een wijdverspreid netwerk van partners en vrijwilligers om gebruikte schoenen en kleding in te zamelen bij welgestelde Indiërs. De kleding wordt hierna naar rampgebieden gestuurd, gerecycled tot maandverband of andere producten of gedoneerd via aan kleding-voor-werk programma. In dit programma worden activiteiten ondernomen door lokale gemeenschappen in ruil voor kleding. Voorbeelden zijn het reparen van wegen en bruggen, of het schoonmaken van vijvers en meren. Met het recycleprogramma van GOONJ wordt jaarlijks 1.000 ton textiel van de afvalberg gered.

Ons oordeel: GOONJ maakt tweedehandskleding waardevol door het op slimme manieren te gebruiken. De mensen die deze kleding het meest nodig hebben, krijgen er zo toegang toe. En van kleding hergebruiken gaat ons hart nu eenmaal sneller kloppen.

 

De Sustania 100

Sustainia heeft dit jaar voor de derde keer op rij een top 100 van duurzame initiatieven en oplossing gepubliceerd. Het is enorm hoopgevend en inspirerend om te lezen hoeveel goede ideeën en oplossingen er nu al worden uitgevoerd. Extra bijzonder is het om in de lijst van 2014 ook een Nederlandse oplossing tegen te komen: Mud Jeans staat in de top 100 met hun Lease a Jeans initiatief.

Bekijk hier de hele top 100 van 2014, en hier die van 2013 en 2012.

Heb jij ook een innovatieve duurzame oplossing? Meld je initiatief dan nu aan voor de Sustainia 100 van 2015. 


Comments

  • Bellefleur
    aug 14, 2014 at 10:16 Reply

    Dit geeft weer stof tot nadenken, misschien de douche in ons te renoveren huis?!

Leave a Reply