Wol, van trui tot lampenkap

By

jan 19, 2014 DIY, Groen doen, Inspiratie , , , , , 0 Comments

Door Bellefleur Kramer

Nog niet zo lang geleden leerde je breien op school, nu breit een machine en zijn steeds meer mensen vergeten hoe ze zelf de pennen moeten bewegen. Nu weet ik dat het breien van bijvoorbeeld een trui heel veel tijd kost en soms lastiger is dan het lijkt. Maar als je dan eenmaal aan de slag bent, blijkt het een rustgevende bezigheid die je veel voldoening geeft. Vergeet dus vooral de handgebreide truien, sjaals en mutsen niet en ga aan de slag!

Tweedehands breiwerk

Een paar weken terug liep ik langs een rek tweedehands wollen truien. Bij de meeste truien ontbrak een label en wasvoorschrift, dat kan vaak maar één ding betekenen; handgebreid. Iemand heeft veel uren in de trui gestoken, een kledingstuk met een eigen, unieke historie. Het breiwerk zelf zegt al veel als je er goed naar gaat kijken. Wat voor soort garen is er gebruikt? Hoe is het afgewerkt?.

Zo kocht ik op de Noordermarkt in Amsterdam een wollen vest voor minder dan tien euro. Een beetje kriebelig was ie wel √©n ik vond een zakdoekje in √©√©n van de zakjes van het vest. Niet zo’n heel fris idee misschien, maar wel materiaal om over te fantaseren. Ik stelde me een oud vrouwtje voor op het platteland in Oost-Europa, ze breidde het vest tegen de barre winterse kou. Zo kreeg ik een uniek kledingstuk met een uniek verhaal.
TIP: Hang een tweedehands gebreid kledingstuk in de douche te luchten. Zo ruikt het weer fris en blijft het breiwerk mooi.

Zelf breien

Zelf brei ik mijn eigen mutsen en die voor mijn vriend, leuke kleine projecten waar ik nieuwe technieken kan uitproberen. Maar mijn moeder gaat nog een stapje verder. Zo stond ik verbaasd te kijken toen mijn moeder haar spinnenwiel tevoorschijn haalde en de wol van de lammetjes  van de boerderij om de hoek ging spinnen. Een spinnenwiel is een voorwerp dat je nog zelden in een huis tegenkomt, kinderen kennen het waarschijnlijk alleen nog van Doornroosje. Van deze handgesponnen wol heeft ze een vest voor me gebreid. Het wolvet ruikt heerlijk en zorgt ervoor dat de wol een natuurlijk laagje heeft waardoor het vuil afstoot.
TIP: Brei je eigen muts, sjaal of trui met mooie biologische wol. Deze kun je hier bestellen.

Redesignen: lampje van een oude trui

Ook van oude truien kan je prachtige dingen maken. Je kan je wel voorstellen dat ik zoveel handwerk uren niet zo gemakkelijk verloren kan laten gaan door een gebreide trui weg te gooien. Op mijn studentenkamer startte het experiment met het redesignen van lampenkappen, zo ontstonden de lampenkapjes gemaakt van oude truien! Het is mooi om de structuur van het breisel te zien door het licht wat erdoor schijnt.

Eerst waren het mijn eigen oude truien die ik gebruikten als lampenkap, maar deze raken natuurlijk ook op. Dus vroeg ik bij de tweedehands winkel Sussies in Utrecht of ze nog onverkoopbare oude truien met een vlekje of gaatje hadden. De verkoopster moest meteen denken aan haar oude trui gebreid door haar moeder. Daar heb ik weer wat moois van gemaakt!
DIY: Dit lampenkapje kan je zelf in een paar uurtjes maken. Kijk hier hoe.

Kijk eens om je heen naar gebreide weefsels, je zal zien dat er heel veel verschillende zijn. De oude breiboeken van je oma of moeder kunnen ook een leuke inspiratie zijn. De mode is misschien veranderd, de breisteken en patronen zijn dat niet. Alleen al met het doorbladeren en uitpluizen van de breisels kun je jezelf een druilerige zondag vermaken.

Veel kijk-, knutsel- en breiplezier, laat die winter nu eindelijk maar komen!

Over Bellefleur
Bellefleur Kramer is architect en redesigner. Voor Little Green Dress schrijft zij blogs waarin ze inspiratie en tips deelt voor mooie redesign projecten. Meer informatie over Bellefleur, en meer van haar kleding redesigns, vind je op http://BelleReDesign.nl en http://bellefleurkramer.blogspot.nl/p/blog-page.html. 

Leave a Reply